Det borgerlige flertallet i Stortingets kontrollkomité berger helseminister Bent Høie i sykehussaken på Nordmøre.
Inntrykk av rot og påvirkning står igjen etter granskningen av å bygge sykehus for over fem milliarder kroner i Molde.
Men helseministeren får ikke flertallet mot seg: - Jeg kan ikke se at Høie har gjort noe ulovlig i denne saken, konkluderer Ventres Abid Raja.
Dermed slipper Høie unna med riper i lakken for sin medvirkning til at Helse Møre og Romsdal ble faglig overkjørt i saken av Molde-tilhengerne i Helse Midt-Norge.
Det alvorligste som står igjen etter høringen er at helseminister Bent Høie gikk for langt da han tok initiativ til å få fjernet administrerende direktør Trond Andersen i Helse Midt-Norge.
- Vi må markere det, og si at det var i strid med loven. Det kan skje gjennom en merknad, sier Arbeiderpartiets Martin Kolberg, som likefullt mener at saken ikke bør få konsekvenser for statsråden.
Etter høringen er det knapt noen tvil om at helseminister Bent Høie brøt foretaksloven da han ga styreleder Marthe Styve Holthe beskjed om å kvitte seg med Trond Michael Andersen. Der var jusprofessor Fridtjof Bernt klar under høringen.
Men makta rår, og flertallet i Stortingets kontrollkomité ser seg tjent med å frede helseministeren.
Derfor får det ikke noe etterspill at beslutningen om å sparke Trond Andersen i praksis åpnet veien for Molde på bekostning av Kristiansund, fordi Helse Midt-Norges etterfølger var Moldes mann; Daniel Haga.
Selv om den dramatiske sykehussaken nå ser ut til å lande uten parlamentariske konsekvenser for Bent Høie, så gjenstår inntrykket av kameraderi og spill i kulissene. Den nærmeste faglige ansvarlige ble overprøvd før hun fikk levert sin innstilling om å bygge i Kristiansund - ikke minst ved at Høie signaliserte at han ønsket Molde.
Den harmen dette kjøret ga i Kristiansund, kommer trolig til å bli lest ut av kommunevalgresultatet på Nordmøre til høsten, og det er vel fortjent.
I en fersk partimåling på Nordmøre, får Høyre 5,4 prosent og Frp 8,3 prosent.
Tre av fire velgere har forlatt de to regjeringspartiene, og det blir neppe lett å vinne borgerlige mandater i Møre og Romsdal ved neste stortingsvalg. Ved forrige valg fikk de fire borgerlige partiene seks av ni mandater.
Sånn sett er det ikke utenkelig at den dårlige håndteringen påfører regjeringen et banesår på Nordmøre, selv om det nåværende flertallet berger helseministeren på Stortinget.
Lærdommen er at det ville lønnet seg å kjøre prosessen offentlig. Dersom Helse Møre og Romsdal anbefalte Kristiansund, kunne likevel Helse Midt-Norge vektlagt andre hensyn, og gått for Molde.
Og til syvende og sist kunne helseminister Bent Høie overprøvd begge i et formelt foretaksmøte, og besluttet at Molde var hans valg.
Så lenge Bent Høie er helseminister, ville ikke utfallet blitt annerledes.
Men inntrykket av en prosess som ikke tåler dagens lys, ville vært borte.
Det står igjen, selv om Venstre og Kristelig folkeparti nå slutter rekkene om helseministeren.
#Kristiansund #Molde #Sykehus #Helse #Høie #Stavrum #Nettpåsak