Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen kan tjene en formue på å åpne for John Fredriksen. Foto: Alexander Winger, Nettavisen.
Opptil 40 prosent av all norsk lakseproduksjon kan bli eid av en skatteflyktning på Kypros. Og den norske fiskeriministeren kan bli søkkrik.
I kulissene foregår et høyt spill om fremtiden for norsk lakseoppdrett.
Med priser på på drøyt 40 kroner kiloen, snakker vi om en verdi på 40 milliarder kroner i året!
Den 20. juni går høringsfristen ut for et forslag som kan åpne for at John Fredriksens selskap Marine Harvest kan doble sin eierandel i den norske milliardnæringen.
Og en som kan tjene grovt på det er fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.
Som en stor aktør i næringen er hun - om hun vil det eller ei - bukken til havresekken.
Klassekampen forteller at Fiskeridepartementet kommer til å åpne for at Fredriksen kan eie 40 prosent av oppdrettsnæringen i Norge.
Det er ikke fritt frem å starte med lakseoppdrett.
Oppdretterne trenger konsesjon for å bruke fellesskapets arealer langs kysten.
På grunn av fare for sykdom etc., deles det ikke ut nye konsesjoner i særlig grad.
Derfor har konsesjonene blitt gull verdt for de heldige eierne.
For øyeblikket er den norske oppdrettsnæringen fordelt på 932 konsesjoner, og disse er eid av ialt 130 ulike foretak.
Samtidig er det snakk om store beløp.
Totalvolumet er på 1,2 millioner tonn oppdrettslaks i året, og prisene har gått rett i været i år.
Med priser på på drøyt 40 kroner kiloen, snakker vi om en verdi på over 40 milliarder kroner i året!
Slik prisene nå er, er en laksekonsesjon et gullkantet papir.
Men verdien har vært begrenset av at staten har satt et tak på 25 prosent hos en aktør.
- Per i dag er det bare ett selskap som har søkt og fått tillatelse til å eie mer enn 15 % av konsesjonsbiomassen, heter det i høringsbrevet.
Her kan du lese mer: Høringsbrevet
Det har stanset John Fredriksens oppdrettsselskap, Marine Harvest ASA, fra å kjøpe mer.
Marine Harvest har klagd grensen inn for ESA, og fått medhold. Men inntil nylig har fiskeriministeren kjempet imot å heve eierskapsgrensen.
Men nå gir hun etter.
Nå vil fiskeriministeren heve maksgrensen til 40 prosent, samt at «det i særlige tilfeller kan gis tillatelse til erverv av mer enn 40 % av produksjonskapasiteten».
Det pikante i saken er at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen personlig eier rundt 10 prosent av et av landets største selvstendige oppdrettsselskaper, SinkabergHansen AS, som produserer laks for rundt 800 millioner kroner i året.
Les mer her: SinkabergHansen AS
Til nå har ikke John Fredriksens Marine Harvest kunnet kjøpe dette selskapet, men hvis høringsforslaget går igjennom kan verdien på familieselskapet til fiskeriministeren øke over natten.
I tillegg er forslaget betent innen Senterpartiet. Nettopp havbruk har vært en av få vellykkede næringer i distrikts-Norge, og sysselsetter rundt 8.750 mennesker.
- I mange kystkommuner utgjør sysselsetting i havbruksnæringen en stor andel av samlet sysselsetting, heter det i høringsbrevet, som nevner Skjervøy i troms som et eksempel - der står havbruk for 9 prosent av kommunens samlede sysselsetting.
Senterpartiets næringspolitisk talsmann, Irene Nordahl, bekrefter at Senterpartiet er skeptisk til å øke eierskapsgrensen: - Det er ingen hemmelighet at Senterpartiet hadde et annet utgangspunkt, sier hun til Klassekampen.
Og hun får støtte fra lokale aktører i næringen: - Jeg er veldig betenkt. Dette åpner for børs og storkapital, uten hensyn til lokalt eierskap, sier Hans Petter Meland i Lovundlaks AS i Nordland til Klassekampen.
Dermed står vi igjen med følgende, dersom høringsforslaget blir gjennomført:
- Opptil 40 % av den norske oppdrettsnæringen kan bli eid av en skatteflyktning på Kypros.
- Forslaget er i strid med ønskene til lokalmiljøer og til Senterpartiets politikk.
- Fiskeriministerens familie kan tjene mange titalls millioner kroner på forslaget.
Med tidligere kritikk friskt in mente, regner jeg som en selvfølge at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har erklært seg inhabil i behandlingen av dette høringsforslaget.
I så fall er hun på sidelinjen i den viktigste politikkendringen på hennes felt i 2013.
Og familiebedriften kan uansett bli atskillig mer verdt som følge av høringsbrevet som er undertegnet av en av hennes nærmeste administrative medarbeidere, ekspedisjonssjef Vidar Landmark i Fiskeri- og havbruksavdelingen.
Les også hva Thor Bjarne Bore - tidligere sjefredaktør blant annet i Vårt Land og Stavanger Aftenblad mener: Det er etter min mening ugreit at en fiskeriminister har klare eierinteresser i oppdrettssektoren