Syv av ti norske journalister vil stemme på et parti på venstresiden. Miljøpartiet De Grønne er den store vinneren.
I helgen hadde De Grønne landsmøte, og man skal lete lenge etter politikk med spor fra høyresiden.
Partiet sa ja til 10.000 flyktninger fra Syria, nei til søndagsåpne butikker og og nei til å utbedre E-18 vestover fra Oslo - eller «skrote det rådyre monsterprosjektet», som det heter i resolusjonen.
Her kan du lese mer: Resolusjoner
I likhet med andre deler av miljøbevegelsen nekter De Grønne å akseptere at all politikk kan plasseres på en høyre/venstre-akse.
Det kan ha mye for seg, men det hjelper ikke så lenge velgerne og de fleste andre oppfatter at de viktigste skillelinjene går fra høyre mot venstre.
Også partitaktisk ønsker De Grønne at det skal være et skinn av spenning for hvilken regjering de vil støtte etter valget i 2017.
Jeg mener det er omtrent like spennende som å se maling tørke.
Og det har Eva Joly, som var presidentkandidat for det franske søsterpartiet, forstått for lengst:
I regjeringsspørsmål er Miljøpartiet De Røde. Jeg er enig med Eva Joly i at det er utenkelig at Rasmus Hansson noensinne støtter en regjering der Fremskrittspartiet deltar.
Men partiet plasserer seg også på venstresiden i økonomisk politikk. Blant vedtakene i helgen var nei til internasjonale frihandelsavtaler i EU og mellom EU og USA.
Det er et synspunkt som stort sett kun finner gjenklang på venstresiden av fagbevegelsen.
Aller viktigst er likevel forslaget om å halvere norsk oljeutvinning på fem år, si nei til alle nye utdelinger, og fase ut oljeindustrien på 20 år.
En slik politikk vil være velgermessig selvmord for Arbeiderpartiet og Høyre, og De Grønne vil ikke få støtte i noen regjering for noe så radikalt.
Blant journalistene er det derimot populært.
Den ferske medieundersøkelsen til Frank Aarebrot viser at De Grønne nå er det nest største partiet blant norske journalister. Bare Arbeiderpartiet er større, og De Grønne er 13 ganger større blant norske journalister enn regjeringspartiet Fremskrittspartiet.
Dersom journalistene fikk velge, ville Arbeiderpartiet, SV, Rødt, De Grønne og Senterpartiet hatt 75 prosent av stemmene.
Blant redaktørene er det jevnere. Der ville denne rødgrønne kvintetten kun hatt 56 prosent, og De Grønne fire prosent - omtrent som befolkningen for øvrig.
På gjennomsnittet av galluper ligger Miljøpartiet De Grønne mellom 3,5 og 4,0 prosent. Havner de der etter valget, vil partiet få to eller tre mandater på Stortinget.
Til sammenlikning har Senterpartiet 5,0 prosent, og da vanker det 10 mandater.
Dersom De Grønne fortsetter fremgangen helt inn mot valget, kan partiet lett komme på vippen mellom en borgerlig regjering og en Ap-regjering.
Er det noen som for fullt alvor tror at Rasmus Hansson & co da vil lande på borgerlig side?
#MDG #Miljøpartiet #DeGrønne #Hansson #Pollofpolls #Stavrum #Nettpåsak
Hva mener du? Er Miljøpartiet De Grønne på venstresiden eller til høyre for midtstreken?