SV-leder Audun Lysbakken krever skolemat og heldagsskole for å regjere med Arbeiderpartiet.
Når SV møtes til landsmøte på Gardermoen i dag, så har partiet krasjlandet og nærmer seg 3 prosent oppslutning.
Det er utrolig dårlig i en periode hvor den blå regjeringen vakler på meningsmålingene, og det blåser en rødgrønn velgervind.
Det store spørsmålet er hva partiet skal gjøre for å ta av igjen.
Den nye nestlederen, Oddny Miljeteig, har oppskriften klar: Hun får rykninger bare regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet nevnes.
Les saken: Ny SV-nestleder sier nei til Ap-samarbeid
Miljeteig mener at regjeringssamarbeidet stemplet SV: - Enten gjorde vi ikke en god nok jobb, eller så var det ikke mulig å gjøre en bedre jobb, sier hun.
Tja.
SVs skjebne er skrekkvisjonen for Fremskrittspartiet fordi den er typisk for et fløyparti i et regjeringssamarbeid som har hovedtyngden mot midten.
Problemet er enkelt og greit: Når Arbeiderpartiet i alle saker kan hente støtte ved å bevege seg mot høyre - hvorfor skal partiet da gi SV gjennomslag?
I sin nye bok nevner Audun Lysbakken tre grunner til at alt gikk galt for SV i og etter den rødgrønne regjeringen:
- SV var for dårlige til å prioritere.
- SV var for dårlige til å konkretisere.
- SV stilte ikke tydelige nok krav.
- Det ble lett å ramse opp nederlagene, skriver han, og nevner skolemat og punktet om å avskaffe fattigdom.
At SV satt i en regjering som deltok i krigshandlinger i Afghanistan og Libya gjorde også vondt hos mange sympatisører.
Lysbakkens svar er at partimøtet om to år samler seg om få, men klare og presise krav for å støtte en ny regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister.
Det er trolig taktisk smart. Erfaringen er at Arbeiderpartiet trenger SV mest før regjeringsdannelsen. Skal SV får noe igjennom, må de være helt presise i kravene, holde fanen høyt og ikke kreve «fred, mer til alle, og alt gratis», som av og til er partiets varemerke.
Lysbakkens forslag er å satse alt på ett kort: Heldagsskolen med skolemat.
Det er for øvrig en god reform.
Vi har mye forskning som viser at veien til et godt liv går gjennom fullført skolegang og lønnet arbeid. Skolen er vårt viktigste hjelpemiddel for å gi alle en sjanse - uansett hva slags hjem de kommer fra. Dessverre er dette målet langt unna; den offentlige norske skole reproduserer ulikhet.
Frivillige tilbud som barnehage, aktivitetsskole og leksehjelp øker forskjellene, fordi barn som trenger det mest, kan falle utenfor.
En heldagsskole med skolemat er en reform som vil hjelpe flere gjennom skoleløpet, og på sikt hjelpe flere inn i verdiskaping - til beste for seg selv og samfunnet.
#SV #Lysbakken #Landsmøte #Heldagsskole #Stavrum #Nettavisen