På åtte år har konsulenter fra Accenture hentet ut tre milliarder kroner fra Nav.
Moderniseringsprosjektet i Nav er en katastrofe, og den føyer seg inn i rekken av statlige milliardprosjekter som sporer av.
I 10 år har Politiets datasystemer og det feilslåtte Merverdiprogrammet gjort at man ikke har kunnet iverksette den «nye» straffeloven som ble vedtatt i 2005.
Før jul skrev Dagens Næringsliv at Navs moderniseringsprosjekt ville sprekke med 1,2 milliarder kroner.
Da svarte NAVs utvikingsdirektør Ingunn Midttun Godal at «Nav kjenner ikke igjen summen 1,2 mrd.».
Les innlegget: Modernisering av NAV.
Så sent som 19. desember kjenner altså ikke Nav summen 1,2 milliarder i et innlegg de har publisert på sine egne sider.
I går innrømte Nav-direktør Joakim Lystad i Stortinget at moderniseringsprosjektet kan sprekke med 1,5 milliarder.
- Det er ganske utilfredstillende at det som var et sikkert tall i november, nemlig 3,3 milliarder kroner, nå er blitt et nytt sikkert tall som er 1,5 milliarder kroner høyere, sier Høyres Michael Tetzchner etter gårsdagens høring om Nav i Stortinget.
«Ganske utilfredstillende» er tidenes understatement.
Vi snakker om en etat som forvalter en tredjedel av statsbudsjettet, og som pøser ut milliarder av kroner i dagpenger, ledighetstrygd, sykepenger, barnetrygd og pensjon.
For ikke å snakke om milliarder til konsulenter.
Ifølge NAV-sjef Joakim Lystad kjøper NAV konsulenttjenester for 1,25 milliarder kroner i året
Accenture har til nå fått tre milliarder kroner for sitt arbeid for Nav, skrev Dagens Næringsliv før jul, og på gårsdagens høring i Stortinget møtte både Accenture og McKinsey for å bidra til klarsyn.
Det kom det lite ut av, så nå er det konsulentselskapet A2 som fakturer med bred penn og forteller hvorfor alt gikk galt, og hvorfor alt blir enda dyrere.
Til alt overmål er ikke NAV-sjefen enig med konsulentselskapet de selv har hyret inn.
Så da har vi en evig runddans hvor det ene konsulentselskapet tar millionoppdrag for å fortelle hvorfor det andre konsulentselskapet tok feil, og hvorfor NAV bør bruke enda mer penger på konsulenter.
Den viktigste lærdommen av Nav og Politiet er at dyre råd ikke nødvendigvis er gode, og at det krever kompetanse å kjøpe konsulenttjenester.
Hvis ikke, risikerer vi at statsansatte på moderate lønninger kjøper dyre konsulenttjenester fra høytlønte eksperrter som fakturerer med gaffel.
Erfaringen fra Nav er nokså tydelig på hvem som vinner i slike situasjoner.
Det er kanskje for mye forlangt at de 17.000 ansatte i Arbeids- og velferdsforvaltningen skal klare seg uten milliarder av kroner i årlige konsulentkjøp.
Men skattebetalerne må kunne forlange at staten har en viss kontroll med pengene de forvalter på vegne av skattebetalerne.
De ansvarlige statsrådene i Nav-saken er Hanne Bjurstrøm, Ap, (frem til 21. september 2012) og Anniken Huitfeldt, Ap, (frem til 16. oktober 2013), og nå Robert Eriksson fra Fremskrittspartiet.
Det er ingen tvil om at hovedansvaret for det feilslåtte prosjektet i Nav ligger i den avgåtte rødgrønne regjeringen.
Men det er en mager trøst for den nåværende regjeringen, hvis hovedpoenget er at Stortinget og regjeringen er avmektige i sin styring av store offentlige dataprosjekter.
For Nav er moderniseringsprosjektet et problem i en lang serie påpakninger fra Riksrevisjonen.
Faktisk har det ikke gått ett år uten vesentlige merknader siden 2009.
I 2012 skrev Riksrevisjonen: «Undersøkelsen viser at Nav i perioden 2007-2010 ble tilført vesentlig økte ressurser uten at antallet ubehandlede saker og saksbehandlingstiden ble nevneverdig redusert».
Samme år: «Nærmere 300 årsverk kunne vært frigjort hvis alle fylker var like produktive som de fem mest produktive fylkene».
Årets rapport er knusende - ikke bare for Nav; men også for Arbeidsdepartementet.
Det er lite som tyder på at Stortinget ble beroliget av gårsdagens seanse i Stortinget.
Ett er sikkert - Accenture-konsulentene er landets dyreste Nav'ere.
#Stortinget #NAV #Milliardtap #Dataprosjekt #Lystad #Stavrum #Nettavisen