«Ingen» liker at Christian Tybring-Gjedde uttaler seg, men er det meningene eller ordvalget hans som skal straffes?
En ting skal sies om Christian Tybring-Gjedde, og det er at han har sine meningers mot.
Mens de fire borgerlige partilederne sonderer i Nydalen, holder Fremskrittspartiet internasjonal pressekonferanse for å slå tilbake inntrykket av at partiet er fremmedfientlig og høyrepopulistisk.
Partiets nestleder, Kjetil Solvik Olsen, vedgår at ordet «snikislamifisering» er uheldig, og alle håper på ro.
Da klinker Christian Tybring-Gjedde til: - Hvis det er ordet «snikislamifisering» de ikke liker, kan vi kalle det «tilpasning til islamsk kultur basert på sharialovgiving», sier han som en dårlig skjult provokasjon til Aftenposten.
Tybring-Gjedde lar seg ikke kneble.
Også ledelsen i Fremskrittspartiet ville satt pris på at Christian Tybring-Gjedde tok seg en ferie. Faksimile: Aftenposten.
Jeg mener at Fremskrittspartiet åpenbart er et høyrepopulistisk parti, i den forstand at partiet - i likhet med andre høyrepopulister - mener at det er en grunnleggende konflikt mellom folk flest og eliten.
At Frp protesterer på den merkelappen, forstår jeg ikke.
Men å knytte partiet og Christian Tybring-Gjedde til massedrapsmannen Anders Behring Breivik er totalt urimelig.
Og det må være lov å være kritisk til innvandring og feilslått integrering, uten å bli kalt fremmedfientlig.
Der følger jeg Fremskrittspartiet.
Men Tybring-Gjedde er i tillegg spesifikt kritisk til islam.
Han mener islamsk kultur undergraver det opprinnelige norske, og at tettheten av muslimer spesielt i Groruddalen er truende for norsk kultur.
Det er dette han kaller «snikislamifisering».
Interessant nok vil verken Wikipedia eller Store Norske Leksikon forsøke seg på en definisjon av ordet.
Det er således uklart om Tybring-Gjedde mener at muslimer bevist «sniker» inn sin kultur overalt, eller om det er en følge av at det kommer flere muslimer til Norge.
Jeg er uenig med Christian Tybring-Gjedde i at det finnes noe opprinnelig og vaskeekte norsk, men reagerer på at Tybring-Gjedde latterliggjøres for ord som «norsk kultur» og «norske verdier».
De er vanskelige å definere, men samtidig er det noe som skiller Norge og nordmenn fra Sverige og svensker.
Dette «noe» er det norske.
Men det norske har ikke blitt til i et vakum. Norsk kultur er et produkt av folkevandringer og impulser gjennom hele historien, slik også det norske forandrer seg som følge av at vi får innvandrere.
Derfor spiser vi mer pizza, taco og sushi - og mindre fårikål og betasuppe.
I Nettavisens valgomat spurte vi leserne om hvilke saker de var mest opptatt av, og som var viktige for deres partivalg. Innvandring, asylpolitikk og integrering var definitivt viktigst for rundt 40 prosent av de som svarte.
Det viser at Christian Tybring-Gjedde ikke er alene om sitt syn på islam.
Men i motsetning til mange av hans meningsfeller har han mot til å ytre meningene offentlig, og delta i den offentlige diskusjonen.
Det skal han ha ros for!